Samenwerken met plezier

Wat is Disc?

Wat is DiSC?

DiSC is een model om verschillende communicatiestijlen te beschrijven. 

D staat de voorkeursstijl Dominant, de I voor Inspirerend, de S voor Stabiel en de C voor conscientieus. 

Elke stijl heeft bepaalde kenmerken, en de meeste mensen hebben een voorkeur voor één of twee stijlen. En iedereen heeft iets van elke stijl. 

Mensen met een D voorkeursstijl, zijn snel: in denken en beslissen. Ze delegeren makkelijk, en werken vaak in hoofdlijnen. Voor mensen met een minder uitgesproken D voorkeur kunnen ze bot overkomen, tactloos of zelfs meedogenloos. 

Elke stijl kom je overal tegen, maar D zie je vaak in leidinggevende posities terug, of bij ondernemers. Maar ook bijvoorbeeld bij mensen die snel beslissingen moeten kunnen nemen zoals een chirurg- en in het leger. 

Mensen met een I voorkeursstijl zijn zonnetjes: enthousiast, optimistich en zien de wereld door een roze bril. Ze zijn snel in denken, maar ook snel afgeleid. Ze voelen zich op hun gemak in de spotlights. Voor mensen met minder I in hun profiel komt een i vaak slordig of zelfs onbetrouwbaar over. 

Je ziet vaak veel I terug bij zelfstandig ondernemers, maar ook bijvoorbeeld bij mensen in de spotlight, zoals presentators op tv. 

Mensen met een S voorkeursstijl zijn rustig en kalm. Geinteresseerd in mensen en zorgzaam. Dingen samen doen vinden ze fijn. Iedereen mag erbij horen. Voor mensen met minder S in hun profiel zijn ze langzaam en besluiteloos en snel gekwetst. 

Mensen met veel S hebben vaak een sterke neiging om de wereld te verbeteren- en zie je dus veel in het onderwijs en de zorg. 

Mensen met een C profiel zijn gestructureerd, gedetailleerd en doen alles graag volgens de regels. Ze zijn formeel en geweldig in het uithalen van fouten uit een redenering of een stuk software.

 Programmeurs en accountants zijn erg gebaat bij veel C in hun profiel. 

 

 

En wat heb je dan aan DiSC? 

Sommige mensen zijn heerlijk om mee samen te werken, die begrijpen precies wat je bedoelt zonder verdere uitleg. Bij anderen heb je de neiging de haren uit je hoofd te trekken van frustratie omdat het maar niet lukt duidelijk te maken wat je bedoelt. 

 

Je kunt er donder op zeggen dat dat te maken heeft met een andere voorkeursstijl in je communicatie. 

 

Als je weet wat je voorkeursstijl is en je kunt die van een ander herkennen, dan wordt het ineens veel eenvoudiger om de ander te beïnvloeden- door over te schakelen naar zijn taal. 

Wil je weten wat jouw voorkeursstijl is? Vul dan de gratis test in op de website: gratis disc test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *