Als ik mijn dag plan, doe ik dat onwijs gestructureerd. Dat moet, als je hopeloos ongestructureerd bent, zoals ik. Ik plan ook mijn week.
De dag, dat lukt me meestal nog wel, om die indeling te volgen. Er moet niets geks gebeuren, en het vraagt soms wel dat ik s avonds nog een uurtje extra draai.
Met gekke dingen bedoel ik dan bijvoorbeeld iets wat ik wél moet doen maar niet op voorhand heb ingepland (er op maandagavond achter komen dat ik zo druk was met andere dingen dat ik de blog straal vergat bijvoorbeeld).
Plannen van de week gaat eigenlijk altijd fout. Elke week weer kom ik erachter dat ik één of twee taken wel had moeten doen en niet heb gedaan.
Er is altijd een goede reden voor. Dat is het punt niet. Ik heb het niet gedaan. En alleen dat al vind ik heel frustrerend.
Jij vraagt je af waarom projecten vrijwel altijd uit de planning lopen.
Hoe doe jij dat, met je planning? Hoe vol zit jouw mailbox? En hoe staat het met jouw planning? Hoe vaak lever jij niet op wat je wel hebt beloofd? Terwijl daar maar een week tussen zit?
Kun je nagaan hoe dat zit met een project. Dan plan je voor een half jaar, of misschien wel langer. En dan vinden we het gek dat dat uitloopt! Niet alleen omdat plannen geen rekening houdt met onverwachtse zaken, maar ook omdat we met zijn allen last hebben van het student’s syndrome: uitstellen tot het laatste moment.
Agile werken betekent met korte iteraties werken waarin je je taken oplevert. Een week tot vier weken. Ook dat lukt niet altijd, maar het is al veel beter te managen dan een half jaar.
In de Agile Bootcamp leer ik je hoe je dat kunt toepassen op je projecten… en op je eigen leven. Neem de controle over je planning in plaats van andersom!
Hoe goed kun jij plannen?