Onze tegenstanders veroveren de bal. Zoals gewoonlijk, als ik opzwem. Wel snelheid, geen techniek. Onmiddellijk gaat de bal naar de nummer 5. In waterpolo ben je een nummer, meer is er niet van te maken met die onflatteuze caps op. Ze schiet, en we staan binnen 15 seconden 1-0 achter.
Na het eerste partje staat het 3-3. De doelpunten van onze tegenstanders staan allemaal op naam van nummer 5. In de break spreken we af dat we haar dubbel uitdekken: één speler ervoor en één erachter. Er ligt dan een andere tegenspeelster vrij, maar dat risico nemen we.
We winnen de wedstrijd eenvoudig met 11-3.
Onze tegenstanders hebben meer goede spelers dan nummer 5. Nummer 5 is echter ongeveer twee keer zo goed als de rest. En dus heeft de rest van de ploeg zich aangewend om haar te bedienen. Hun spel is erop ingericht haar optimaal te laten presteren. En als dat lukt, is het zeer effectief. (totdat de tegenstander het doorheeft).
Goeroe
Een goeroe kan je echt concurrentievoordeel opleveren. Zo’n supernerd die geniaal is op zijn gebied. Alleen kan een goeroe de dynamiek van je Agile Team behoorlijk verstoren. Hoe zet je hem dan goed in?
Dit kan er gebeuren wanneer de goeroe onderdeel wordt van een Agile team:
1. De taak waar hij een goeroe in is, voert hij uit. Niemand anders doet dat. Dat betekent, dat zijn snelheid de snelheid bepaalt van het team. En dat niemand leert wat hij kan. Als iemand anders dat leert, ondermijnt dat zijn goeroe positie.
2. Er wordt aan hem getrokken door de rest van de organisatie/ andere teams, omdat hij zoveel verstand heeft van zijn gebied.
3. Eerlijke feedback geven is een uitdaging. Daar heb je een basis van gelijkwaardigheid voor nodig en dat is lastig in een team met een goeroe.
4. Agile werken betekent snel en consequent dingen opleveren die AF zijn, en dat betekent niet per sé de beste of de mooiste oplossing. Goeroes zijn goeroes omdat ze perfect, optimaal werk opleveren. Goeroes vinden het lastig om werk op te leveren wat niet aan hun hoge eisen voldoet.
5. Een Agile team is een team dat doordraait, ongeacht wie er op vakantie is. Een team dat zich richt op de goeroe, kan zonder de goeroe niet (goed) functioneren.
Hoe zet je een goeroe dan wel in? Je hebt een aantal opties, en die kun je combineren.
1. Als trainer. Hij is excellent in wat veel teamleden kunnen gebruiken. Bedenk een manier waarop hij zijn kennis kan overdragen.
2. Als coach. Laat hem anderen begeleiden in het effectief inzetten van zijn kennis. Bijvoorbeeld bij het verzinnen van tests. Goeroes kennen alle ins en outs van hun vakgebied, en kunnen daardoor van grote toegevoegde waarde zijn bij het onderkennen van mogelijke problemen.
3. Als expert. Zorg dat bij complexe problemen die de pet van de teamleden te boven gaan hij kan invliegen. Waarbij hij aan het werk gaat terwijl minstens één teamlid meekijkt.
4. Als vraagbaak. Laat hem een bepaalde tijd (bijvoorbeeld een uur per dag) vrij houden voor het beantwoorden van vragen.
Op deze manier je goeroe inzetten heeft de volgende voordelen:
1. Hij voelt zich gewaardeerd als goeroe
2. Hij wordt betrokken in het Agile proces: in plaats van dat hij in zijn eentje zijn goeroe-ding aan het doen is werkt hij samen, al is het op een iets andere manier;
3. Zijn kennis wordt langzaam maar zeker onderdeel van het collectieve geheugen van de organisatie.
Hij blij, jij blij.
Een goeroe hebben is natuurlijk pure luxe, en lang niet iedereen heeft die.
Heb jij er één en hoe zet jij deze effectief in in jouw organisatie en in je projecten?
En nog liever: ben jij er één? Dan ben ik héél benieuwd hoe jij het liefst ingezet zou worden, hoe kom jij het meest tot je recht?
Let me know!
Meer weten over Agile in jouw organisatie? kom naar de Agile Bootcamp op 14 december.