De Expert Elevator
Herken je dit?
Je bent een geweldig IT-project aan het doen met je team experts. Als alles goed zou lopen zou je zoveel verschil maken! Maar de klant en jouw mensen praten langs elkaar heen. Verwachtingen lopen scheef. En voor je het weet, loopt het project vast.
- Een klant belt boos op. “Waarom is dit niet geregeld?” Terwijl je zeker weet dat je team het heeft opgelost.
- Een projectmanager komt bij je: “Ik kan niet met hem werken, hij luistert niet.” Maar jij weet dat je expert alles op alles zet.
- Of nog erger: een klant wil van jou als leverancier af. Niet omdat je techniek faalde, maar omdat ze het gevoel hadden dat niemand hen begreep. Dat je niet oplevert wat zij vroegen. Omdat jouw team dacht dat de klant iets anders vroeg.
Dat frustreert je. Niet omdat je team slecht is – ze zijn briljant. Maar het komt niet over.
Techneuten komen in alle soorten en maten, maar voor het leeuwendeel geldt dat ze:
- Perfectionistisch zijn – en het daarom moeilijk vinden om hulp te vragen;
- Super analytisch zijn – gek zijn op puzzels en het dus ook liever zelf oplossen;
- Introvert zijn- en daarom graag alleen werken.
- oplossingsgericht zijn- en daarom soms niet de tijd nemen om zich te verplaatsen in de klant en goed het achterliggende probleem te achterhalen.
En ja, een projectmanager kan daarin veel plooien gladstrijken. Maar die vertaalslag zorgt vaak voor verlies aan cruciale informatie, waardoor een klant zich niet gehoord voelt en zeker niet begrepen.
Heb je weleens een klant gehad die dacht dat je team niet hard genoeg werkte? Nee toch? Daar twijfelen ze niet aan. Maar of je aan de juiste dingen werkt. Dat is de vraag.
Dat gat tussen jou en de klant. De Perception Gap – die andere manier van begrijpen, het verschil tussen wat de klant begrijpt en wat jouw techneut begrijpt… die moet je zien te overbruggen. Pas dan weet je zeker dat je elkaars verwachtingen helder hebt. Dat je elkaar begrijpt.
Hoe zou het voor je zijn als…
- Klanten superblij zijn met hoe jouw techneuten met hen samenwerken en communiceren?
- Je zeker weet wat de klant wil? (Omdat je weet hoe je hem uit moet vragen)
- De klant zelfs blij is als je uitlegt waarom wat hij wil niet kan- omdat hij zich gehoord voelt?
- Als je in het hoofd van de klant kon kijken en wist wat hun echte probleem is?
- Jouw mensen in staat zijn om zichzelf schriftelijk en mondeling zodanig uit te drukken dat hun boodschap overkomt?
Dat is mogelijk als….
Aan het einde van het traject:
- Voelt jouw team zich zekerder van zijn zaak als ze in gesprek zijn met de klant;
- Kan jouw team zich voorstellen waarom een klant op een andere manier kijkt naar dezelfde zaak, en daarop inspelen;
- Voelt jouw klant zich belangrijk en betrokken bij het project, wat de kwaliteit van het project met sprongen verbetert;
- Kan jouw projectmanager of Scrum Master zich met strategie bezighouden in plaats van alle brandjes te blussen die ontstaan door ruis op de lijn.
- Het is niet alleen het huidige project wat van dit traject profiteert. Dit heeft gevolgen voor de lange termijn, want jouw techneut gaat op al zijn volgende projecten meer waard zijn. En wat dacht je van het effect op hoe lekker hij zelf in zijn vel zit? Als je meer waarde kunt leveren, ga je met meer plezier naar je werk- en waarom zou hij dan overstappen naar een andere werkgever?
Wat onze klanten zeggen
Investering
Een half jaar een coach op een project zetten kost, bij 50% inzet, al snel 60.000 euro. De Expert Elevator kost 2500 euro per persoon, voor het volledige half jaar.