In 1910 begonnen twee mannen tegelijkertijd aan hun doel: als eerste de zuidpool bereiken.

De strategie van de man die won, Amundsen, noemt Jim Collins in zijn boek “great by choice”(aanrader trouwens) de 20-mile march. In plaats van in goede dagen 45 mijl af te leggen en in slechte dagen niets (strategie van zijn opponent die op dezelfde dag vertrok vanaf een ander punt), koos hij ervoor om met discipline elke dag een kwart graad (15 mijl) af te leggen. De verliezer, Robert Falcon Scott, vroor overigens dood op de weg terug van de vlag die door Amundsen een maand(!) eerder was geplant, slechts een paar mijl verwijderd van zijn laatste basecamp.

“Great by choice” (de opvolger van “good to great”) is de weerslag van het onderzoek dat Jim Collins uitvoerde onder bedrijven die 10x zo goed presteerden als hun concurrenten, in een moeilijke markt. Grootste verschil: de “10x-ers” hanteerden allemaal een 20-mile-march strategie.

Ik vond het zo ontzettend toepasbaar op Agile projecten, dat ik er een blog aan wijd.

De eigenschappen van een 20-mile march:

  1. Stel tussentijdse doelen die je in goede tijden uitdagen, en ook in slechte dagen nog haalbaar zijn. 

Amundsen liep elke dag 15 – 20 mijl. Scott legde op goede dagen weleens 50 mijl af. Als je een boek wilt schrijven, dan schrijf je niet de ene week vier hoofdstukken, en dan een week niets. Want een week niet schrijven, zorgt ervoor dat je je ritme kwijt bent. Zet als doel: elke dag 1000 woorden. Dat is te doen. Zelfs met een christmas hangover. Zet een doel dat je niet kunt halen, en je zelfvertrouwen ondermijnt bij elke keer dat je het niet haalt.

2. Leg zelf beperkingen op. 

Amundsen kon makkelijk meer lopen op goede dagen. Hij koos ervoor dat niet te doen. Hij mocht wel meer lopen, maar nooit meer dan 20 mijl. Scott liet zijn mannen zo veel lopen op goede dagen, dat hij daardoor de dag erna soms niet kon verder gaan. Als je een doel stelt van 1000 woorden per dag, zet jezelf bijvoorbeeld op een limiet van max 1500 woorden. Het voorkomt ook dat je een dagje laat lopen en jezelf dan voorneemt de dag erna wel in te halen, dat haal je dan namelijk niet.

3. Pak je eigen doelen in plaats van die van een ander te kopiëren. 

Scott volgde zijn voorganger (die ook doodvroor) en pakte diens pad en diens methoden. Amundsen deed onderzoek en deed wat hem het beste leek. En: hij paste zijn snelheid gaandeweg aan, naar aanleiding van zijn ervaring. Binnen de marges. Schrijft die schrijver die je zo bewondert elke ochtend een uur voordat hij de dag start? Dan heeft hij vast geen kleine kinderen. Heb jij die wel, zoek een ander moment op de dag. Tip: het helpt als het altijd hetzelfde moment is… ook als je ervoor kiest dat dat op een werkdag een ander moment is dan in het weekend. Plan het in je agenda en stel vooral je partner op de hoogte. Je eigen doel stellen heeft nog een voordeel: intrinsieke motivatie. Je weet WAAROM je het doet.

4. zorg dat je timeframe niet te lang en niet te kort is.

Voor ieder doel geldt: geef jezelf te lang de tijd en het doel wordt te abstract, geef jezelf te weinig tijd en je hebt te weinig ruimte om te dealen met tegenslagen en weer op schema te komen. Als je twintig kilo wilt afvallen is twee maanden te kort, maar twee jaar zorgt ervoor dat het lijkt alsof je eindeloos de tijd hebt. Twee jaar hak je dan dus op in kleine stukjes. Hoeveel wil je iedere maand afvallen? Dat is meteen je tussentijdse doel.

5. Stel een doel dat je zelf kunt beïnvloeden. 

Tien nieuwe klanten halen is een hartstikke goed doel. Alleen kun je dat niet volledig beïnvloeden. Wat je direct ruimte geeft voor excuses. In de komende twee weken honderd nieuwe prospects bellen kun je wél zelf beïnvloeden (en als honderd klinkt als teveel, knip het op in tien dagen tien klanten, dat klinkt al heel anders)

6. Volhard in het halen van je doel met ijzeren discipline. 

De ijzeren discipline is wat Amundsen uiteindelijk deed winnen van Scott. In een sneeuwstorm, zonder ook maar iets te zien, schreef hij in zijn dagboek: we hebben blind gelopen maar toch 15 mijl afgelegd. Die discipline is wat Agile ook beoogt. Een ritme inbouwen. Want discipline wordt routine, zodra je vaak genoeg herhaalt. Een collega heeft als challenge elke ochtend een duik genomen in zee. Toen ik haar ernaar vroeg hoe het ging zei ze: weet je, het is al niet eens meer out of my comfort zone…. En daarom krijg je nu van mij, op dinsdag AVOND dan weliswaar, een blog. Discipline. En het voelt heel raar, om er niet één te sturen, ook al heb ik vakantie.

Ik kan deze blog nog veel langer maken door m op Agile toe te passen, maar eigenlijk is het zonde om het voor jou in te vullen. Wat haal jij hieruit?

Fijne jaarwisseling, tot volgend jaar!