Product Owner is de meest onderschatte rol in ieder Agile project. Het is de meest invloedrijke, én de lastigste rol. Hoe zorg jij er nou voor dat je je werk optimaal doet als Product Owner?
Wat verwacht je team en wat verwachten je collega’s?
Als Product Owner ben jij de vertegenwoordiger van al je collega’s die iets hebben aan de uitkomst van het project. Het projectteam leunt op jou om hen aan te geven waar ze hun tijd en energie in moeten stoppen, en je collega’s verwachten van je dat jij ervoor zorgt dat je het product, de uitkomst van het project, zoveel mogelijk waarde laat toevoegen.
Dat is nogal een verantwoordelijkheid. Wil je dat goed doen, dan helpen de volgende tips.
Zorg dat je mandaat hebt
Jij kunt alleen verantwoordelijk zijn voor de waarde die het product (het eindresultaat van het project) heeft, als je mandaat krijgt. Mandaat betekent: jij mag de beslissingen nemen hoe het budget en hoe de tijd wordt ingezet. Je kunt andere stakeholders bevragen, en jij besluit uiteindelijk.
Maak goede afspraken
Maak heel helder wat jij van jouw collega-teamleden verwacht, en zorg dat jij weet wat het team van jou verwacht. Naar je collega’s toe, de andere stakeholders, geldt hetzelfde. Zet verwachtingen helder neer. Jouw mandaat is daar onderdeel van. Bespreek ook wat je aan communicatie verwacht van elkaar.
Durf te beslissen
Het allermoeilijkste onderdeel van Product Owner zijn is beslissen. Over wat er wel gedaan wordt, en misschien nog wel belangrijker, wat je niet gaat doen. Dat is aan jou. Durf knopen door te hakken. Het kan zijn dat je er weleens naast zit. Tijd besteden aan iets wat niet werkt is echter nooit verspilde tijd: het geeft je inzicht in wat er beter kan of anders, terwijl tijd om te wachten niets oplevert. Dit is verspilling.
Zet je netwerk in
Je hoeft het niet alleen te doen. Je hebt een team om je heen om je te helpen, en andere stakeholders willen je ook helpen als jij er niet uitkomt. Zet je netwerk dus in: krijg je iets niet voor elkaar? vraag om hulp. Heb je het gevoel dat je te weinig inhoudelijke kennis hebt om een goede User Story te schrijven? Trek een van je collega’s erbij. Is een beslissing lastig, bijvoorbeeld over prioriteit? Zorg dat je iemand hebt in de organisatie die je wat kritische vragen kan stellen. Zeker als je net begint.
Hou je omgeving op de hoogte
Betrek je omgeving en hou ze op de hoogte van wat je aan het doen bent. Niet alleen tijdens de reviews, maar juist ook tussendoor. Houd er wel rekening mee dat hoe meer je communiceert hoe meer feedback je al op voorhand krijgt.
Zorg dat je je tijd dedicated hebt
Een van de problemen waar veel Product Owners tegenaan lopen is het feit dat ze niet fulltime worden vrijgespeeld, maar naast hun dagelijkse werk ook nog even Product Owner moeten zijn. Dat is lastig, als je dat hebt. Want je hebt je tijd nodig om je goed voor te bereiden, informatie te delen, je backlog bij te houden etc. Ben je niet fulltime Product Owner, kies er dan voor om vaste tijden te hebben waarin je Product Owner bent. Heb je 2,5 dag in de week, kijk of je dan vijf halve dagen beschikbaar kunt zijn, bijvoorbeeld alle ochtenden. Zodat het team jou in spoedsituaties elke dag kan bereiken. Focus dan op je project en niet op de dagelijkse dingen.
Wees bij zoveel mogelijk vaste meetings, ook als ze niet verplicht zijn!
Je bent onderdeel van het team. Hoe beter jullie als team samenwerken, hoe makkelijker het project loopt. Kijk of je bij de daily standups kunt zijn, ook al ben je daar niet toe verplicht en luister je in principe. Het geeft jou inzicht in waar het team is en mocht je kunnen helpen bij het oplossen of voorkomen van obstakels, dan ben je er al.
Durf snel te beginnen
Een Agile project betekent dat je snel en regelmatig moet opleveren. Als je alle tijd besteedt aan het bedenken hoe iets eruit moet komen te zien, kun jij niet snel en regelmatig opleveren. Je zult dus moeten beginnen zonder dat je zeker weet of het goed is. Durf dat! Ga maar een keer op je snufferd. ga voor Massive Imperfect Action. Veel doen levert super veel informatie op. En hoe verder je in het proces komt, hoe minder dat wordt, want de contouren worden steeds helderder. Alles uitwerken gaat je niet behoeden voor fouten, alleen maak je ze nu tijdens het proces. Dat is au, maar je kunt er tenminste nog wat aan doen.
Concluderend
Wil je excelleren als Product Owner en een project opleveren wat jou en je collega’s tien keer zoveel waarde oplevert als anders? Zorg dat je rol duidelijk is, en durf die rol ook te pakken. Maak heldere afspraken, aan alle kanten. En durf te falen. En dan heb ik nog één tip voor je, tip 9: geniet. Want je hebt de kans om iets echt moois te doen wat je organisatie kan veranderen. En daar ben jij bij!
Hoe zit dat eigenlijk bij jou?
Als je deze tips nou leest, waar zit bij jou, of bij jouw Product Owner ruimte voor verbetering? En wat zou je als eerste stap kunnen doen? Laat het hieronder weten!
Agile Bootcamp
Wil je meer weten over hoe je als Product Owner verschil kunt maken in ieder project? Kom dan een dagje naar de Agile Bootcamp. Daarna weet je alles over waarom Agile nou zo effectief is om projecten succesvol te laten zijn.
Wil je dit delen?
Vond je deze informatie waardevol? Zou je hem dan willen delen in je netwerk? Dankjewel!