Voordelen van Agile wegen enorm op tegen de nadelen. Waarom wordt deze manier van werken dan nog niet overal toegepast? Ook al zijn daar vast goede redenen voor, ik ben ervan overtuigd dat Agile werken ook jouw project veel meer waarde gaat laten toevoegen.

Deze blog is voor jou als klant. Heb je een leverancier, (dat kan ook heel goed een afdeling zijn) die voor jou iets moet gaan doen, als in een project? Vandaag zet ik voor jou 8 redenen om voor Agile te kiezen op een rijtje.

  1. Samenwerking

Agile gaat over een dichte samenwerking tussen jou en je leverancier. En dat kan op allerlei manieren zijn: de aannemer die je huis bouwt, de marketingafdeling die voor jou een evenement gaat organiseren of de financiële afdeling die al jouw klanten facturen gaat sturen voor vernieuwing van de contracten.

Je werkt samen naar één doel toe, wat zorgt voor een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid.

2. Weten wat de ander doet

Het dagelijkse ritme van een stand-up geeft je inzicht in wie waarmee bezig is. Je krijgt direct feedback wanneer iemand aan iets werkt wat jij niet belangrijk vindt en je kunt direct helpen als iemand vastloopt, in plaats van dat iemand uren zwoegt om uit te vinden hoe iets precies moet.

3. Snelle beslissingen

In een Agile project ligt mandaat op projectniveau. Bij jou dus als jij de product owner bent. Dit scheelt enorm veel tijd in vergaderen! Jij kunt beslissen. En je neemt alleen die beslissingen die er op dat moment toe doen. Is een bepaald besluit nog niet aan de orde, dan besteed je er ook nog geen tijd aan.

4. Zien hoe iets groeit

Door het continue opleveren van werkende onderdelen krijg je super snel inzicht in wat het kan worden. Dat geeft jou meteen inzicht in wat je nog meer wilt. Veel makkelijker om dan te bepalen wat je wilt, dan vooraf, als je nog geen idee hebt hoe iets eruit moet komen te zien…

5. Je mag op je snufferd gaan

Het gaat je dus ook niet meer gebeuren dat aan het einde van je project je leverancier je iets overhandigt, ingepakt en wel. Dat jij dat uitpakt en teleurgesteld moet constateren dat de leverancier wel de opdracht heeft uitgevoerd maar dat dat net niet was wat jij nodig had! Je krijgt, want je maakt, precies wat jij nodig hebt. Zodra de leverancier iets anders interpreteert, dan is dat maar voor een klein stukje. En daar kun je dus direct op bijsturen. Het is dus ook niet erg als je erachter komt dat je zelf eigenlijk niet zo’n goed idee had wat je nodig had. Dat zie je snel genoeg.

6. Wat belangrijk is, eerst

Bij het vastleggen van wat je gaat doen bepaal jij de prioriteit. Dit helpt het team om te focussen op wat er voor jou het allerbelangrijkst is. En hoe kort of lang je project dus ook is, jouw prio’s worden als eerste gemaakt.

7. Realistisch schatten

Een van de mooiste onderdelen van Agile, vind ik dat schatten wordt gedaan op basis van wat het team al heeft opgeleverd in het verleden. Hierdoor worden schattingen veel realistischer. Ja, dat is als je het hoort, niet leuk. En als je er eenmaal aan gewend bent, is het heerlijk. Een project wordt zo veel voorspelbaarder! Per sprint dan, want wat je verder oplevert is nog heel vrij in te vullen:D

8. Aanpasbaarheid

Wat me bij het laatste, maar misschien wel belangrijkste punt brengt. Door deze manier van werken kun je super snel aanpassen. Je merkt gedurende het project dat je eisen veranderen, omdat je ziet wat er kan of hoe iets werkt. Of omdat je een concurrent op de markt hebt gekregen waar je op moet reageren. Of omdat je gaat samenwerken met een partner. Of omdat je merkt dat jouw klanten niet uit jouw doelgroep komen, maar uit eentje die er naast ligt, en die net een andere benadering vraagt. Of omdat één van je belangrijkste stakeholders midden in de nacht wakker werd met een briljant idee. Dat kan allemaal in een Agile project, zonder drastische gevolgen.

14 december geef ik een super laagdrempelige training Agile en Scrum: de Agile Bootcamp. Voor slechts 99 euro word je ondergedompeld in het gedachtegoed van Agile en de methodiek van Scrum. Meer info vind je op www.agilebootcamp.nl.

Ik ben heel benieuwd naar jouw overwegingen om al dan niet voor Agile te kiezen? Wil je ze delen?